زمان حرکت به سمت خط مقدم (جزیره مجنون جنوبی) فرا رسید. مرحلهی سوم عملیات خیبر بود. در این مرحله باید جزایر مجنون حفظ می شد. در مرحلهی اول تلاش اصلی انجام شده بود و نیروها به نقاط هدف رسیده بودند و در مرحلهی دوم الحاق بین جزایر مجنون و طلائیه صورت گرفته بود. در مرحلهی سوم باید به هر ترتیبی بود جزایر مجنون شمالی و جنوبی حفظ می شد. فرماندهی کل قوا، حضرت امام خمینی (رضوان الله علیه) دستور داده بودند که جزایر مجنون باید حفظ شود! پیش از بیان آنچه بر ما گذشت، تشریح شرایط منطقه خالی از لطف نیست.
روی تصویر ( شیفت + کلیک ) کنید.
منطقهی هور برای انجام عملیات خیبر با دقت زیادی انتخاب شده بود. به جز حساسیت منطقه، بکر بودن آن و عدم هوشیاری دشمن و همچنین ضربهپذیری دشمن از مؤلفههای این انتخاب بودند. به علاوه دشمن امکان مانور گستردهی زرهی نداشت. علاوه بر همهی اینها ، وجود تعدادی چاه نفت در جزایر، اهمیت راهبردی آن را دوچندان کرده بود. اما طولانی بودن عقبهی خودی (دور بودن نیروهای پشتیبانی) و نداشتن مسیر ارتباطی خشکی از اشکالات منطقه بود. پس از اینکه مرحلهی نخست و دوم با موفقیت سپری شد، مشکل طولانی بودن عقبهی خودی بیش از پیش خود را نشان داد.
نیروهای بسیج به دلیل کم بهره بودن از تجهیزات و سلاحها، برای دوری از آسیبهای گوناگون، معمولاً سرشب یا نیمه شب را برای آغاز نبرد انتخاب و از موانع متعدد عبور می کردند، خود را به خط دشمن میرساندند و با استفاده از غافلگیری دشمن، منطقه را تصرف می کردند و تا دشمن به خود بیاید، خط را تثبیت مینمودند. در جزیرهی مجنون جنوبی دشمن به هیچ وجه مایل نبود نیروهای اسلام جای پایی داشته باشند. از این رو روزها با شدت هر چه تمامتر ضدحمله می کرد. از حداکثر توان پیاده و زرهی خود سود میبرد و شدیدترین آتش را به سوی جزیره مجنون جنوبی گسیل می داشت و در یک برآورد، در مدت 72 ساعت، یک میلیون گلولهی توپ و خمپاره مصرف کرد.
روی تصویر ( شیفت + کلیک ) کنید.
سردار شهید مهدی زین الدین که خود از طراحان اصلی عملیات خیبر بود، با طرحی ابداعی که آغاز یک تحول در تاکتیک های رزمی نیروهای اسلام برآورد میشود، مشکل نبرد در روز را به نحو شایستهای حل کرد. به این صورت که دستور داد جلوتر از خط مقدم ِ خودی کانالی کندند و نیروها درون کانال میرفتند و می جنگیدند و قوت رزمندگان در کانال بود و نیروها تا حد قابل توجهی آسیبناپذیر شده بودند.
سرلشکر محسن رضایی در صفحه 135 کتاب مبانی مدیریت و فرهنگ سازی، تألیف: احمد یارمحمدی و حسن زارعی متین (نشر روح) می گوید:«برادرمان مهدی، خودش یک تنه، قسمتی از جزیرهی مجنون – عملیات خیبر – دستش بود. آنچنان ماهرانه فرماندهی کرده بود و به برادران دستور داده بود کانال کنده بودند – برای تقلیل تلفات خودی – و این از تدابیر جنگ ما بود که مهدی این تدبیر را به کار برد. الحمد لله رزمندگان لشکر (17 علی بن ابی طالب-ع-) آنچنان خوب و دقیق عمل کرده بودند که داخل کانالها از صبح تا شام میجنگیدند و تمام قوتشان در کانال بود. مشکل جنگ در روز که یک معضل بود و ما معمولاً سعی می کردیم در روز با دشمن نجنگیم، مهدی عزیز این طلسم جنگ در روز را شکست. ایشان در جزایر ماند و مقاومت کرد.»
عشق فقط یک کلام
سیّدعلی والسّلام
جانم فدای امام خامنهای